Minister J.Baška sa rozlúčil s vojakmi, ktorí odchádzajú do Afganistanu.

22.04.2010 Prešov

Prešov 22. apríla (TASR) – Slovensko vysiela do Afganistanu ďalšiu strážnu jednotku s 57 vojakmi, ktorá je zložená z príslušníkov prieskumnej roty 2. mechanizovanej brigády v Prešove a 12. mechanizovaného práporu Nitra.
Tí budú plniť operačné úlohy na novom prístupovom bode letiska v Kandaháre.
Pri príležitosti ich odchodu na misiu sa dnes za účasti ministra obrany SR Jaroslava Bašku konal v Sokolovských kasárňach v Prešove slávnostný nástup. Baška vo svojom príhovore zdôraznil, že morálnou povinnosťou krajín, ktoré žijú slobodne a v mieri, je pomáhať ľuďom v krajinách, ktoré sa zmietajú v rôznych krízach. Pripomenul, že za 17 rokov existencie samostatnej SR sa na viac ako 30 misiách, zúčastnilo okolo 13.000 našich vojakov.
Spomínanú misiu schválil parlament pred dvoma mesiacmi a podľa Bašku ide o jedno zo série navýšení, ktoré sa pripravujú ešte v tomto roku.
\"Ďalšie navýšenia mandátu v Afganistane bude schvaľovať už nová vláda a nový parlament. My to v súčasnosti pripravujeme. V spolupráci s expertmi z USA práve prebieha na Slovensku výcvik špecialistov na improvizované nástražné výbušné systémy, \" povedal pre médiá Baška. Dodal, že v Afganistane je momentálne 244 vojakov a začiatkom budúceho roka by ich malo byť viac ako 400.
Podľa zástupcu náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Petra Gajdoša úlohou jednotky bude kontrolovať osoby a vozidlá, ktoré vchádzajú do priestorov letiska a zabezpečovať ochranu objektov zverených do ich operačnej pôsobnosti.
V súvislosti s misiou velenie tejto jednotky absolvovalo koncom minulého roka 10-dňovú prípravu v Afganistane. Ďalší výcvik príslušníkov prebiehal v priestore výcvikového priestoru Lešť, ale i priamo v prešovskej posádke. Gajdoš konštatoval, že jednotka je plne pripravená na nasadenie do týchto operácií.
Po prvýkrát odchádza na zahraničnú misiu aj veliteľ prieskumnej roty Tibor Grigerek. Pre TASR uviedol, že každý kto ide na takúto misiu v krízových oblastiach má isté obavy a tie sa odbúravajú hlavne výcvikom pre profesionálne plnenie operačných úloh. Dodal, že doma na neho bude čakať manželka a dcéra.
Vojaci majú ešte niekoľko hodín na to, aby sa rozlúčili so svojimi príbuznými a priateľmi. Do Afganistanu odletia v piatok 23. apríla, kde budú pôsobiť minimálne šesť mesiacov.
 

Vyberte región